Case din lemn
Casele de locuit pot fi fabricate din lemn masiv sau cu osatura din lemn.
Constructiile de case din lemn masiv pot fi realizate prin technica elementelor imbinate cu nut si feder sau prin technica “stalpi si grinzi”. Grosimea elementelor de perete poate varia de la 45 mm la 120 mm plus izolatia. Casele cu osatura din lemn se ridica o structura din lemn care cuprinde peretii si sarpanta. Izolatia, conductele de electricitate si de apa se plaseaza in aceasta structura. Structura este acoperita la exterior si la interior. Peretii exteriori pot fi izolati cu lambriuri din lemn plat ori semi-rotunde sau polistiren care se acopera cu tencuiala decorativa.
In interior se folosesc lambriurile plate sau rigips.
Usile si ferestrele sunt din lemn stratificat cu geam termopan iar usile de interior sun executate din lemn masiv. Acoperisul este prevazut pentru o izolatie cu vata minerala bazaltica de 100-150 mm grosime. Grinzile pot fi aparente sau ascunse. Scarile si tamplaria sunt executate din lemn masiv si sunt in conformitate cu normele europene.
Preturi practicate:
Preturile caselor din lemn construite de noi variaza intre 100-250 eur/mp (spatiu locuibil). Pretul pentru casele din lemn depinde de varianta de constructie aleasa de dumneavoastra si de finalizarea partiala sau totala a constructiei.
Preturile sunt informative si se negocieaza in momentul semnarii contractului. Nu exista case tip: se lucreaza numai dupa proiectul clientului.
Exemple case din lemn
De ce sa construim o Casa din Lemn?
De ce sa construim o Casa din Lemn?
Casele executate din lemn sunt ideale atat pentru locuit cat si pentru case de vacanta. Casele din lemn prezinta un avantaj important din punct de vedere al timpului de executie, deoarece se construiesc mult mai repede decat o locuinta obisnuita, va puteti bucura de casa dumneavoastra in aproximativ 30-60 zile din momentul efectuarii comenzii (depinde de marimea casei). Un alt avantaj deloc de neglijat al acestui tip de casa il reprezinta posibilitatea construirii in orice anotimp, datorita utilizarii asa-numitelor tehnologii uscate. Spre deosebire de alte materiale de constructie, lemnul nu necesita apa in procesul de construire. Asadar, peretii umezi si reci sunt practic inexistenti. Lemnul respira, iar acest lucru imbunatateste calitatea vietii, oferind confort si sanatate.
Costul constructiei unei case din lemn este cu cel putin 40% mai mic decat pentru locuintele din zidarie. Lemnul este situat pe primul loc pe lista materialelor naturale termoizolante. In raport cu betonul, lemnul este de 15 ori mai izolant, iar in comparatie cu caramida, acesta izoleaza de 6 ori mai bine. Astfel, este evident ca cei care opteaza pentru acest material, vor plati semnificativ mai putin pentru incalzirea locuintei.
Echivalentul termic al unui perete tip sandwich de 15 cm (OSB, vata minerala, rigips) este egal cu al unuia de caramida de 50 cm. In tarile nordice ale Europei (Suedia, Norvegia etc.), majoritatea prefera sa construiasca case din lemn, realizate dupa metoda sandvis, deoarece costurile consumului de energie pentru acestea s-au dovedit a fi cu 15% mai scazute, iar pierderile de căldură au fost calculate de specialişti ca fiind cu 30 – 40% mai mici decât la casele din cărămidă. Deoarece lemnul respira, regleaza in mod natural climatul intern al spatiului de locuit si stabilizeaza umiditatea atmosferica. Aceste case din lemn sunt recunoscute ca avand un sistem propriu de aer conditionat, vara fiind mai racoroase, iar iarna mai calduroase. Atunci cand folositi lemnul ca principal material de constructie, castigati din suprafata intre 5 si 7%, iar compartimentarea si amenajarea interioara devin mult mai simple si pot fi usor de modificat. Conform specialistilor, constuctiile din lemn au un design flexibil si compatibil cu orice tip de proiect. Fiind case usoare, nu necesita prea multi stalpi de sustinere, ceea ce face ca spatiul interior sa fie usor de modelat. Totodata, fiind usoare, nu sunt pretentioase in ceea ce priveste tipul terenului pe care pot fi amplasate, casele din lemn pot fi construite şi pe terenuri slabe sau nisipoase.
Se pot construi pe fundaţii simple, fara o armare speciala sau grosimi mari ale blocului de fundatie. Folosirea unei clase de inalta rezistenta a betonului nu este necesara in cazul acestor constructii, comparativ cu constructiile din beton si zidarie ce au incarcare proprie mare si necesita o fundatie complexa. Datorita flexibilitatii lemnului cat si a modului de constructie, casele din lemn sunt bine cunoscute pentru rezistenta lor in cazul cutremurelor. Mai mult decat atat lemnul este un material cu un grad inalt de rezistenta in timp, fiind deasemenea regenerabil. Intrucat lemnul nu se incarca cu electricitate statica, nu permite depunerea de praf, astfel incat casele din lemn sunt recomandate si persoanelor cu deficiente ale aparatului respirator sau persoanelor ce sufera de alergii. Un alt avantaj major al lemnului este ca nu intrerupe campul magnetic al pamantului si implicit nu deregleaza ritmul biologic natural al omului. Mai mult, materialele artificiale pot efecta calitatea aerului din interiorul locuintei prin emisii poluante, pe cand lemnul mentine un echilibru biotermic, reducand la maximum sursele de poluare.